Tapiola Highland

Tapiola Highland – tervetuloa!


Olemme Jaana ja Sami Jääskeläinen Lieksan Viekijärveltä. Olemme kasvattaneet Tapiola Highland -tilallamme luomu ylämaankarjaa vuodesta 2013 lähtien. Luomukotieläintuotannon lisäksi viljelemme luomusiemenviljaa ja tarjoamme koneurakointipalveluja.

Ylämaankarja eli Highland Cattle on vanha skotlantilainen nautarotu, joka on sopeutunut vuosisatojen saatossa elämään hyvin karuissa olosuhteissa ja rotu on näihin päiviin saakka pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan. The Highland Cattle Society on perustettu Skotlannissa vuonna 1884, mutta rodun juurten uskotaan ulottuvan paljon kauemmas menneisyyteen, koska sen tarkkaa alkuperää ei tiedetä. Se kuitenkin tiedetään, että ylämaankarja on ollut aikoinaan skotlantilaisten viljelijöiden elinehto, sillä se on selvinnyt niukalla ruualla, karuissa olosuhteissa, tuottanut maitoa ja lopulta lihaa, turkin ja siitä on voitu tehdä esimerkiksi köysiä.

Rotuna ylämaankarja on hidaskasvuinen, mutta sen rehunkäyttökyky on erinomainen. Ylämaankarjalle ei anneta kuin mahdollisesti vieroitusvaiheessa lisäravintona viljaa tai väkirehua, muuten naudat käyttävät hyödykseen vain ravintoa, jota ihmiset eivät voi ruoaksi hyödyntää, eli nurmea. Kesäisin tilamme eläimet laiduntavat tilavilla laitumilla sekä jokirantaa myötäilevillä suojavyöhykkeillä, joissa on myös metsäisiä alueita. Laiduntaessaan eläimet hyödyntävät ravinnokseen melkein kaiken kasvuston, kuten esimerkiksi pajukon. Näin ne estävät pusikoitumista ja pitävät rantamaisemia avoimina mahdollistaen mm. erilaisille lintulajeille sopivia biotooppeja. Emolehmien ja sonnien laidunalueet rajoittuvat kesäisin jokeen, josta ne saavat myös juotavaa ja emolehmät vasikoineen myös vilvoittelevat joessa. Talven karja viettää puolestaan talviaitauksissa, joissa niille on sään suojaa oljella kuivitetuista katoksista. Talvella ruokinta perustuu kesällä korjattuun säilörehuun.

Ylämaankarja elää siis ympäri vuoden ulkona. Rotu on äärimmäisen säänkestävä: sen nahka on paksumpi kuin tavallisen naudan ja sillä on kaksinkertainen karvapeite: alempi, villava karva toimii lämpöeristeenä ja pidempi, karkea päällikarva suojaa sateelta.

Ylämaankarjan poikimiset ovat pääasiassa helppoja: emo hoitaa poikimisensa pääsääntöisesti itse ja poikimiset sujuvat ilman apua. On tietenkin katsottava, että kaikki varmasti sujuu hyvin ja toimittava tilanteen edellyttämällä tavalla. Meillä poikimiset tapahtuvat yleensä vapaana ulkona, mutta pian syntymän jälkeen emo ja vasikka siirretään katon alle tilavaan poikimakarsinaan muutamaksi päiväksi, jolloin pystymme paremmin valvomaan vasikan saavan hyvän alun elämälleen. Emo hoitaa vasikkaansa noin 8-9 kuukauden ikään asti, jonka jälkeen vasikat vieroitetaan. Vieroituksen jälkeen hiehovasikat siirtyvät osaksi hieholaumaa ja sonnivasikat osaksi sonnilaumaa.

Tilallamme kasvatetut eläimet saavuttavat teurasiän 2,5-3,5 vuoden iässä. Luonnollisesta, puhtaasta ja monipuolisesta ravinnosta johtuen ylämaankarjan liha on maukasta, lyhytsyistä ja väriltään tummaa. Ylämaankarjan lihan maku ja tummanpunainen väri syntyvät laiduntamiseen ja nurmeen perustuvasta ruokinnasta sekä pitkästä kasvatusajasta. Liha on yleensä vähärasvaista, tosin tähän vaikuttaa paljon eläimen sukupuoli, ikä ja ruokinta. Eläinten vapaa liikkuminen tilavilla laitumilla ja luontainen aktiivisuus aina teuraskypsyyteen asti muokkaavat sen omaa rasvakudosta pehmeäksi, parantaen lihan makua ja mureutta. Ylämaankarjan liha sisältää vähemmän rasvaa ja kolesterolia kuin muu naudanliha, mutta enemmän rautaa ja proteiinia. Ylämaankarjan kasvatuksessa keskitytään parhaan mahdollisen laadun ja maun aikaansaamiseen luonnollisella elämällä aina eläimen ensi hetkistä saakka. Luonnollinen elämä maistuu myös lihassa.

Tavoitteemme on kasvattaa hyvinvoivia ja tyytyväisiä eläimiä, joista aikanaan saa puhdasta, turvallista ja lähellä kasvatettua ruokaa lähialueen ihmisille. Näihin tavoitteisiin päästäksemme teemme tätä työtä suurella sydämellä kunnioittaen luonnonmukaisia ja perinteisiä arvoja, huomioiden ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin. Eläimille haluamme tarjota rodunomaisen ja luontaisen elämän.Seuraa meitä!

Yhteystiedot

Tapiola Highland
Viekinjärventie 21, 81860 Lieksa

Sami Jääskeläinen
puh. 040 541 3842
jaaskelainen.sami@hotmail.fi

Jaana Jääskeläinen
puh. 040 829 1153
jaana_jaaskelainen@hotmail.com

www.tapiolahighland.comOta meihin yhteyttä!